Webshop

Vända mot solen: Solenergi i Afrika

En av Sydafrikas största solcellsanläggningar

Solenergi i Afrika

Solenergi är det snabbaste och enklaste sättet att generera el i Afrika, men hittills har man inte utnyttjat solen i någon större utsträckning för detta syfte. Tack vare tekniska framsteg, nya toppmoderna system och globala påtryckningar för att förbättra koldioxidbalansen kommer detta att ändras. Högkvalitativa kablar och anslutningslösningar från LAPP hjälper till att klara de extrema förhållandena.

Till en kostnad av 100 miljoner euro står en av Sydafrikas största solenergianläggningar färdigbyggd. Området är 150 hektar stort och ligger cirka 400 kilometer väster om Johannesburg. Ibland arbetade upp till 400 personer samtidigt med konstruktionen. Det var ett banbrytande arbete. Arbetarna beskriver hur de kunde höra de hungriga lejonen ryta på morgnarna på en intilliggande avelsstation.

Solen stekte skoningslöst på eftermiddagen och ormar och skorpioner lurade på marken. Om och om igen rörde sig små sandcykloner över anläggningen och gav en försmak av de hårda förhållanden som solcellsparken ständigt skulle utsättas för. Solpanelerna är 1,90 x 1,10 m stora vardera och 262 000 av dem motsvarar en yta på nästan 550 000 kvadratmeter. Detta motsvarar i sin tur 135 fotbollsplaner. Anläggningens effekt är 86 megawatt och elen matas ut i det offentliga nätet. Detta räcker för att förse 15 000 hushåll i Sydafrika med el.

2,3 miljoner meter kabel

Alan Mulder (till höger) och Ayanda Dayimani från LAPP får information på plats under byggfasen om när vilka kablar kommer att behövas.

Alan Mulder (till höger) och Ayanda Dayimani från LAPP får information på plats under byggfasen om när vilka kablar kommer att behövas.

Solcellsparken ligger på en sluttning. Ett sofistikerat sensorsystem styr de motorer som kompenserar för detta. Solpanelernas vinkel ändras beroende på solens position. På morgonen är de riktade i en 30-gradersvinkel mot öster. På kvällarna står de riktade i en 30-gradersvinkel igen, men nu mot väster. Omjusteringen sker kontinuerligt. De är alltid vända mot solen. Och ju mer teknik som används, desto kraftfullare måste kablar och anslutningslösningar vara. Här installerades cirka 2,3 miljoner meter kabel från LAPP. Totalt användes 36 olika produkter.

De flesta av dem levererades till byggarbetsplatsen genom HellermannTyton, en kund som har öppnat dörren till solenergiindustrin på vid gavel för LAPP. Det är en bransch som också har blivit en viktig tillväxtmarknad för en av världens största tillverkare av elektriska kabelanslutningar och komponenter. HellermannTyton är verksamt i 39 länder och har 5 000 anställda.
– Vi har en mycket speciell relation med LAPP. Deras kablar och anslutningslösningar bidrar med högre kvalitet till våra produkter och gör dem därmed unika, förklarar Claude Middleton, VD för HellermannTyton Sydafrika.

Elektromagnetiska störningar skulle kunna lamslå hela parken

Solcellsparken färdig och i bruk.

Solcellsparken färdig och i bruk.

Kabelskyddsslangen SILVYN® EMC AS-CU är en symbol för samarbetet mellan de två företagen, som har ökat under de senaste åren i samband med byggandet av solcellsparker.

Skyddsslangen har en diameter på 17 millimeter och består av en metallspiral, som tack vare profilerna är extremt flexibel men också mycket motståndskraftig mot yttre krafter och mekaniska rörelser. Detta gör den idealisk som skydd för de solcells- och motorkablar som monterats inuti. De kopplar samman kontrollboxar, som är 80 centimeter breda, 60 centimeter höga och 30 centimeter djupa och tillverkade av stålplåt, med motorer och sensorer. Exakt vad boxarna innehåller är hemligt, men i genomsnitt är 250 komponenter installerade inuti dem för att bilda en slags ”hjärna” som styr anläggningen på ett intelligent och effektivt sätt. Det viktigaste kvalitetskriteriet för SILVYN® EMC AS-CU är optimalt EMC-skydd.

I extrema fall skulle elektromagnetiska störningar kunna lamslå hela parken.
– Det är inte många saker jag är rädd för, men jag skulle inte vilja vara på en solcellspark som denna när den utsätts för åska och blixtnedslag under en sommarstorm, förklarar Middleton.

Styrtekniken skulle inte tåla de korta stunder av överspänning som då inträffar. LAPPs slangförskruvning SILVYN® MSK-M ATEX BRUSH med EMC-egenskaper har hundratals fina koppartrådar som säkerställer optimal 360-graders skärmning. De kan därför hålla oönskade överspänningar borta från boxarnas insida.
– När vi undersökte marknaden kunde vi inte hitta något jämförbart. Vi tillverkar högkvalitativa komponenter för solenergiindustrin, och för detta behöver vi den kvalitetsnivå som anslutningslösningarna från LAPP ger oss, säger Middleton.

Högsta möjliga service

HellermannTyton bygger skräddarsydda kontrollboxar för varje projekt – för hand. Det är ett detaljerat arbete som kräver största precision i varje steg.
– I slutänden får kunden en produkt som är skräddarsydd efter deras behov. De behöver bara ansluta den, precis som med en plug-and-play-lösning.

Produktkvalitet är en sak, service och rådgivning är en helt annan. När Chad Andrews, VD för LAPP Sydafrika, fick veta att HellermannTyton behövde större anslutningar för ett annat testprojekt, försäkrar han dem direkt att de kommer att kunna tillhandahålla SKINTOP® ST-M-förskruvningar med en diameter på 50 mm.

Middleton uppskattar engagemanget.
– Det finns alltid en stor risk att man förbiser något när man bygger en så stor anläggning, säger han. Vi känner alltid att vi får högsta möjliga service.

Samarbetet med målet att kontinuerligt optimera produkterna och processerna har resulterat i att skyddsslangen SILVYN® EMC AS-CU nyligen levererats i längre längder, vilket minskar svinnet för HellermannTyton vid efterföljande bearbetning.